Zdravotní účinky Acai Berry

Blahodárný vliv plodů palmy acai na lidské zdraví je dobře znám po dlouhá staletí. Acai berry, tento vzdálený příbuzný borůvek nebo malin v průběhu několika posledních desetiletí prošel množstvím klinických studií, jež dlouhodobé zkušenosti obyvatel Amazonie potvrdily i v laboratorním prostředí. Dnes tak proto můžeme přesvědčivě doložit, že acai berry by měl do svého jídelníčku zahrnout každý, kdo hledá přírodní prostředek prevence civilizačních onemocnění, ale třeba i nadměrně rychlého stárnutí kůže.

Dnes již bezpečně víme, že podobné zbarvení hroznového vína a acai berry není tak úplně dílem náhody. Vědci totiž v plodech palmy acai opakovaně doložili vysoké koncentrace antioxidantů nesoucích jméno antokyaniny, které mimo jiné můžeme najít právě také v hroznovém víně. Pro tyto látky je přitom typické, že vládnou praktickou schopností snižovat hladinu cholesterolu v krevním oběhu člověka. V acai berry potom nacházíme také vysoké obsahy sterolů, což jsou látky, které chrání oběhovou soustavu člověka: zabraňují srážení krve, zlepšují její celkovou cirkulaci, a zároveň také uvolňují ucpávající se krevní cévy. Ze všech těchto důvodů je proto možné říci, že zařazení acai berry do našeho jídelníčku je ideální volbou pro každého, kdo bere prevenci nemocí srdce skutečně vážně.

Zřejmě ještě o něco častěji se však o těchto drobných plodech hovoří v souvislosti s možnostmi využití jejich složení pro boj s přebytečnými kily. Neobvyklá kombinace antioxidantů, nasycených mastných kyselin, aminokyselin a dalších látek totiž společně přispívá k přirozenějšímu zpracování potravy, spalování tuků a celkově ekonomičtějšímu fungování našeho těla. Acai berry má navíc schopnost znatelně snižovat naši chut´ k jídlu, ale zároveň umí nastartovat metabolismus člověka. Dokáže mu dodat energii, ale spolu s tím zároveň zpomaluje ukládání tělesnéh tuku. Za tyto schopnosti pak v případě acai berry vděčíme zejména skutečnosti, že jednotlivé plody jsou až ze 40% tvořeny vlákninou.

Dobře známou předností extraktů z acai berry je také jejich schopnost zpomalovat účinky stárnutí. Protože v těchto bobulí najdeme jedny z vůbec nejvyšších koncentrací antioxidantů, dokáže acai berry předcházet efektům stárnutí způsobenými zejména oxidačními procesy doprovázejícími například svalové napětí. Jde tak zároveň o dobrý způsob, jak se bránit nejen napadení buněk volnými radikály, ale především před působení nežádoucích vnějších faktorů, jako jsou sluneční parsky, cigaretový kouř nebo pesticidy. Acai berry tu pomáhá oslabovat negativní účinky těchto faktorů na stav naší kůže, její pevnost, ale i barvu.

Mimo to acai berry zlepšuje funkci naší trávící soustavy. Vysoký obsah vlákniny, enzymů, ale i dalších živin totiž kromě prevence onemocnění srdce zlepšuje právě fungování trávící soustavy. Kromě bezprostředního lepšího trávení ale acai berry funguje rovněž jako dobrá prevence proti hemeroidům, či jako jednoduchý prostředek jak předejít zácpě.

Acai berry zároveň obsahuje množství substancí vyznačujících se protizánětlivými vlastnostmi, díky nimž může pomoci v boji s alergiemi: tyto složky totiž dokáží v případě vystavení alergenům zabránit typickým alergickým reakcím v podobě zánětů.

Dobře známou roli Acai berry sehrává také v oblasti prevence rakoviny. Obsahuje totiž spolu s vitamínem C některé kyseliny, které dokáží výrazně umocnit reakci imunitního systému na situaci ohrožení rakovinným bujením, která mnohdy vede k úplnému zastavení růstu rakoviny na molekulární úrovni.