
Historie Assai Berry
I když se dnes s plody jihoamerické palmy acai setkáváme nejčastěji jako s potravinovými doplňky vyhovujícími přísným požadavkům zdravé výživy jednadvacátého století, jejich historie se datuje hluboko do minulosti. V neprostupných houštinách deštných pralesů severní Brazílie se tak dodnes můžeme setkat se starobylou legendou, která vysvětluje způsob, kterým se zdejší lidé seznámili s podivuhodnými účinky plodů magické palmy acai.
Podle pověsti tak kdysi v dávných dobách náčelník domorodého kmene vyhlásil nemilosrdný zákon, který měl zabezpečit přežití kmene v období nedostatku. Aby bylo zabezpečeno dostatek potravy pro všechny příslušníky stále rostoucího kmene, nezbylo náčelníkovi než zavést pravidlo, podle nějž bude každé nově narozené dítě zabito. Jedině tak se starší příslušníci kmene mohli vyhnout hrozícímu hladu. Aby náčelník jasně ukázal, že pravidlo se bude týkat skutečně každého, nechal zabít i novorozeného vnuku, jehož mu dala jeho dcera. Dlouhé dny náčelníkova dcera protrpěla smutkem v ústraní, až jednoho z nich v dálce uslyšela křik malého dítěte. Vydala se proto z tábora hledat trpící nemluvně, ale místo něj narazila na palmu obsypanou ovocem, pod níž padla vyčerpáním a žalem. Právě pod tímto stromem nalezl tělo milované dcery náčelník, a při pohledu na množství oroseného ovoce se rozhodl navždy odvolat prokletý zákon. Palma poté byla překřtěna jménem jeho dcery přečteným pozpátku – acai.
Plody této palmy hojně pokrývající plochy pralesů napříč Amazonií, dnes po celém světě známé jako Acai berry, představují tradiční součást jídelníčku domorodého obyvatelstva již po celá staletí. Zdejší stravovací návyky jsou dobře známé dostatkem všech důležitých látek nezbytných pro udržení zdravého životního stylu, a proto není velkým překvapením, že i plody palmy acai jsou vynikajícím zdrojem tolik potřebné energie.
Tmavé bobule, svým vzhledem vzdáleně připomínající hroznové víno následně zažívají svoji renesanci na počátku sedmdesátých let dvacátého století, kdy se začínají nejprve pozvolna šířit v prostředí sportovců ze zemí Západu, aby v letech osmdesátých již představovaly klasický potravinový doplněk dobře známý v kruzích vyznavačů surfingu, ale třeba i mezi hráči fotbalu.
Acai berry v podobě čerstvého ovoce, ale stejně tak například i jako sušené plody či součást nejrůznějších tyčinek se brzy stávají objektem seriozního vědeckého zájmu, na jehož konci jsou studie přesvědčivě dokládající mimořádný význam těchto nenápadných bobulí pro výživu člověka. Jde totiž o vynikající vitamínů, bílkovin, a samozřejmě také minerálů či antioxidantů.
V současnosti jsme svědky stále rostoucího zájmu o acai berry jak v zámoří, tak samozřejmě i na našem kontinentu. Palmy acai proto kromě Amazonie či Tinidadu nebo Panamy tak dnes můžeme najít již i přímo na území Spojených států amerických, a to potom zejména na Floridě. Celá věc však má prozatím jeden háček. Zatímco palmy acai si na Floridě můžeme kdykoliv prohlédnout již dnes, na sílu a chut´ vlastních plodů z těchto produkcí si ještě budeme muset nějakou tu dobu počkat. Nová výsadba palem acai je totiž trendem až několika posledních let, a obecně přitom platí, že první zralé trsy acai berry palmy vyplodí v průměru až po deseti či dvanácti letech.