Acai Berry a správná výživa

Acai berry, plody sklízené z vrcholků stejnojmenné palmy mají své pevné místo ve výživě obyvatel Amazonie už po několik staletí. Toto „zázračné ovoce“, jak zde acai berry tradičně přezdívají, se totiž může pochlubit celou řadou pozitivních efektů na lidské zdraví. Jmenujme zde jen například jeho schopnost podporovat dobré trávení, zlepšovat celkovou obranyschopnost organismu či předcházení onemocnění srdce. Není proto divu, že otázce výživy je v souvislosti s těmito drobnými jihoamerickými bobulemi věnována velká pozornost.

Obecně je možné říci, z hlediska výživy je acai berry zajímavým potravinovým doplňkem především díky čtyřem hlavním skupinám látek, které tyto plody obsahují. Patří sem omega mastné kyseliny, antioxidanty, množství vitamínů a minerálů, či v neposlední řadě také například vláknina.

Plody palmy acai jsou dobře známé v prvé řadě jako vynikající zdroj pro lidské zdraví nenahraditelných omega mastných kyselin, přesněji omega-3, -6 a-9, jež našemu organismu dodávají životně důležitou energii, a to zejména v podobě nezbytné pro správné fungování svalů a růst svalové hmoty, jako i celkovou sílu a vytrvalost.

Mastné kyseliny obsažené v těchto plodech však zároveň sehrávají mimořádně důležitou úlohu i pokud jde o správné fungování kardiovaskulárního systému, kdy pravidelná konzumace acai berry či jeho extraktů výrazně přispívá ke snižování množství cholesterolu. Proto je také důležitým nástrojem v prevenci onemocnění oběhového systému. Z hlediska celkového pozitivního vlivu na organismus člověka proto můžeme mastné kyseliny přítomné v acai berry přirovnat například k těm, jež jsou přítomny v olivovém oleji. Ten je mimo jiné dobře známý díky schopnosti zpomalovat stárnutí organismu, stejně jako bránit poškození buněk působením volných radikálů.

Druhou důležitou součástí acai berry, která bývá ve vztahu lidskému zdraví skloňována možná vůbec nejčastěji, jsou potom antioxidanty, s nimiž se na stránkách magazínů zasvěcených zdravému životnímu stylu setkáváme zpravidla jako s pomyslným klíčem k mládnutí: svým efektem totiž dokáží zpomalit proces stárnutí buněk. V této souvislosti bychom přitom měli zdůraznit zejména skutečnost, že součástí složení jsou silné antioxidanty, které svým zdraví prospěšným potenciálem daleko přesahují kapacity a schopnosti antioxidantů přítomných v plodech ovoce, jako jsou například granátová jablka nebo borůvky. Příkladem o řád silnějších látek přítomných v acai berry může být také glukosid kyanidin-3, jež třikrát tak silný jako trolox, vitamín E přítomný ve sklenici červeného vína.

V úvodu jsme naznačili, že acai berry jsou zároveň důležitým zdrojem vitamínů a minerálů. Rozbory složení tak prokázaly například vysoké koncentrace vitamínů A a B přispívajících k duševní vyrovnanosti, stejně jako hořčíku, mědi nebo zinku, které spolu se zde rovněž přítomným vitamínem C dokáží účinně chránit naši pokožku a její hojení. Stejně tak ale výrazně posilují schopnosti imunitního systému organismu. Vápník a draslík přítomné v bobulích palmy acai přispívají k prevenci onemocnění oběhové soustavy, ale zároveň našim svalům dodávají sílu.

V neposlední řadě pak je třeba zmínit rovněž skutečnost, že součástí složení acai berry je i vydatné množství bílkovin či rozpustné vlákniny, jež napomáhá snižovat množství cholesterolu a proto i riziko rozvoje některých forem rakoviny. Podle výsledků dostupných studií tak například acai berry dokázala nastartovat autodestruktivní procesy u 86% leukémických buněk.